Thursday, 28 June 2012

B U K A N K A W A N


awak bukan kawan..



Sesungguhnya mukmin itu bersaudara." (al-Hujuraat: 10)
 "Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)." (Al-Hujuraat: 49)
 

 
*muamalat = hubungan

KENALAN ni ibarat "friends" dalam facebook.. kenal nama, tegur xpernah, jumpe punsekali dua je..
tp mereka juga boleh "menyumbang" dosa & pahala kita.. contoh mudah.. 

 

 


KAWAN & TEMAN.. mereka ni org yg slalu bersama kite.. but stage berbeza..

 


Teman yang paling baik adalah apabila kite melihat wajahnya, kite akan teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat akan KEMATIAN

*i know it sounds scary... but... take your time to think about it ^_^

 

*viewers : pebende plak taaruf , tafahum & takaful ???? =.="
  • taaruf (kenal) : die kenal kita, tahu kat mana kita tinggal,  nama awek kita, tahu kita suke merepek dan sebagainya (pada tahap ni, kita kenal secara surface je)
  • tafahum (faham) : die tahu ape yg kita suka, ape yg kita xsuka, tahu bile kita tiba-tiba akan emo (fokus kpd wanita :P), sedih dan lain-lain.
  • takaful (bantu) : org yg dapat tolong kita selepas tafahum kita (ramai yang xlepas stage nie) mereka mungkin faham kita, tapi xsanggup menolong kita berubah.. (cth mudah perbezaan org yg menolong kita, dan org yg xmenolong kita ade kat gambar bawah)
dia faham kita xsuka basuh baju.. tp apa tindakan?


 
Daripada Nu'man bin Basyir r.a. Rasulullah s.a.w bersabda:  
"Kemesraan, kasih sayang, dan saling berbelas kasihan antara orang Mukmin diibaratkan seperti satu jasad, apabila satu anggota mengadu kesakitan seluruh jasad akan turut merasa sakit hingga berjaga malam serta merasa panas dan gusar(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Daripada Abu Hurairah r.a. Rasulullah s.a.w bersabda: 
"Sesiapa yang menyenangkan orang yang susah ALLAH akanmenyenangkannya di dunia dan di akhirat. Sesiapa yang menutup keburukan seorang Muslim, ALLAH akan menutup keburukannya di dunia dan di akhirat. Dan ALLAH akan menolong seorang hamba selagi mana iaberusaha untuk menolong saudaranya." (Riwayat Muslim)


 


"Bersahabat dengan orang yang soleh dan dengan orang yang jahat persis seperti berkawan dengan pengedar minyak wangi dan tukang besi (yang menghembus bara api). Pengedar minyak wangi sama ada ia memberi anda sebahagian atau anda membeli bau-bauan daripadanya atau sekurang-kurangnya anda mendapat juga baunya. Manakala tukang besi pula samada iamenyebabkan baju anda terbakar atau anda mendapat bau yang hapak."(Riwayat Abu Daud)

setiap orang ade kebaikan dan keburukan.. tp ia bergantung pada kita.. 
kita xboleh mengharap orang berubah kalau kita sendiri liat nk brubah.. 
so kene ubah diri dahulu mengikut keadaan.. "takaful selepas tafahum" cari kawan banyak-banyak! 
amik berat antara satu sama lain tukar yg negatif jadi positif.. husnu dzon


teme cuba sampaikan dalam bentuk illustrasi.. klik sini untuk tengok illustrasi tu dan cuba faham ^_^ 

 

BUT

 


 Wallahualam~~~

Sunday, 3 June 2012

K E N A N G A N


Assalamualaikum .da lame x update belog . kesian kan belog ni .mesty dy alone. Hhahha . for ever aalone macm tuan dy </3 HAHA sbenarnye . nak cerita sikit , ,



Alkisah dy mcm ni ~..ari tu ,wani duk sms dgn kawan wani . merangkap bekas pelajar madrasah jugk la .,ntah mcm mane boleh mengelamun .  bukan mengelamun sebenarnye . tapi . teringat dkt  someone . sbb kawan wani ni . dy  telah sebut satu perkataan yang menyebabkan wani teringat dekat mereka .kawan wani ni sebut perkataan UKHTI . nak tahu ke siape ? ni la nak ceritaa ni .



Teringat kenangan f3 dkt  idrisiah ,.Dulu , wani  suke kawan dgn senior . batch 93 .  especially ut azie .dan ut dari bilik wani sendiri . bilik UK . HAHA . suke beno melepak dgn dowg . hee ~ teringat dakt ut eika . ut jannah . ut nasuha , ut azie . ut huda . ut keme . ut munirah . dll .



Kalau dpt ‘bergosip’ tak ingt dunia . HAHA . sumpah  lawak la kalaau ingt balik . herm ~ klo dpt mengutuk . gelak , tak ingt dunia. HAHAH , tapi e2 semua kenangan la. Dowg semua baik2 belaka .   pandai , semua ade . buat baik same2 . buat  jahat pon same2 . AHAH . 


teringat kacau budak aspura dgn ut azie . maklum la . time tu tak tahu buat ape. X bole tido la konon . then pergi dkt luar bilik UK . main lampu . kacau budak seberang  yang belom tido . yang tak tahan tu . siap amik selimut . jadi pocong . dpn bilik UKay . ahah 



Paling ‘baik’ la kn .time mandi . HAHA . suke hati je nak mandi pukul bape . haha. Maklum la. E2 kan sekolah atok wani . haha . sll mandi tgh mlam .sbb time petang bilik air sell penuh . klo x penuh pon xde air . HAHHA. So ape lagi . sebenarnye tak bole mndi malam . hHAH . klo ut sakinah tahu .gegar aspuri . nk mandi pon .cedok air  pelahan je. Xnak kasi dengar . HAHA .klao dengar bunyi air mau kene kejar satuw aspuri . HAHA . 



terinagt perkara yang memalukan . dulu suka stay up . study la konon . tpi akhir nye hanyut di telan katil . HAHA . gila ! study gmba dafi mesti ade tepi . sbnarnye disebalik gmba dafi tu ade kalendar .HAHA . tapi x larat la .nak tgok mende same . naseb ade muke budak comei . HAHA .mesti la nk tgok kan ? perkaraa ni sngt memalukan . haha



Pernah amie terase dgn wani . sbb x layan dy . asyik dgn ut2 je . haahah . sori syahmi . x berniat nk buat koe terguris . hee ~ Sebenar nye mcm2 lagi . 


tapi e2 laa . mase mencemburui wani sbb wani ni comei sangt .:P hAHAH . perasan kejap . takpe la kan . ni belog  sendiri . tak kisah la nk perasan ke ape ke .kan ? HAHA                                                             






heyhey . ut azie dgn ut eika ni comei org nye . HAHAH .ut
,put tak sangke ut  wish bufday put . put simpan lagi mcg ut bagi tu . maklum la . mcg dari MESIR . xkan seng2 nak buang kan . HAHA .bukn slalu kite mcg .kalau dpt sembg dlm tepon mesti lame kan . e2 sebelum ut pergi MESIR . bole la 
.put adew tye mama put ,. nk gayot dgn ut kejap je . sbb rindu . tapi mama bagi je . even tepon luar negara sekli pon . tapi put tak thu bile mase yng sesuai nk call . hee ~ xnak gngu mase ut study .  ut , doakan put erk SPM ni . nak jugak nek flight ,belaja dkt bumi anbia . put nak tunai kan semua janji put dkt arwah opah . dy pernah suruh put belaja rajin2 . dan kalau sempat dy sendiri nak hanta put ke sana . maklum la .cucu yang paling rapat dgn dy .<3 aape pon bole  tapi . ajal tidak kire umur . mase . opah pergi dulu .hancur hati ni berkeping2 . semoga opah bahagia di sana . dan berada dlm golongan orang yang beriman . ALFATIHAH .                






memori daun pisang . :)




 







sincerely ,
puteri nurul syazwani .