Thursday, 6 December 2012

B U K I T M E R C H U




eyt eyt. salam semua. sumpah aku bosan duduk rumah pada hal baru beberapa hari meninggalkan alam persekolahan? tuh lah aku. bila exam mcm hape tunggu nak habis sekolah. bila dah habis rindu pulok.


sebenaunye kan aku masih tak percaya aku dah habis sekolah. sampai termimpi mimpi pasal sekolah lagi. ade ke aku mimpi trial spm? aku dh habis spm taw. ketinggalan lah mimpi aku ni. then aku mimpi aku lupa nak amek paper seni. wth?! aku ni seni pun tak ade taw. wakaka. oke sedih sebenaunye dah tak sekolah lagi. sedih sangatt. rasa macam nak nanges aje. even aku tak sekolah kat sane dr form 1 tapi best woo sekolah tuh. banyak memories gituh. HAHA. huarghhhhh ! rindu. bonda nak bawak balik 1 tiang kat sekolah boleh tak? 1 je tiang oren kat gajar menyusu. eh silap gajah menyusur. buat kenang kenangan. hehe :)

hey next year i dah 18 taw. dh tak ade istilah sekolah lagi dalam kamus hidup aku. ahaks !
rase macam baru semalam aku masuk PASTI ALFURQAN dekat salak. pakai baju hijau pakai tudung senget senget. nanges nanges nak balik tak nak pegi tadika.
macam baru semalam aku masuk darjah 1dekat AlFURQAN. sangat budak budak. pakai tudung pun tak betol. baju comot macam pegi berkebun aje kat sekolah tuh. kasut jangan cakap. macam pegi sawah aje. HAHA.


macam baru semalam aje main batu seremban mase darjah 6 kan budak kelas 6 ABU BAKAR? Aku ingat nadia dgn adilah .wah terbaik laa main batu seremban.pahtu
aku ni kuat membuli budak bawah aku . well aku time tuu jadi PENOLONG KETUA
PENGAWAS *riak sekejap*HAHA. aku manfaat kan jawatan aku pegang . ingat rejab irwan tak ?
op koz aku ingat . dy tu KETUA PENGAWAS.terserempak dkt stesen bus ari tu . kecik je dy . HAHAH
macam baru semalam rasanya aku masuk form 1dekat ADDINIAH JELUTONG . then x lame pindah masuk MADRASAH IDRISIAH. ouh sumpah tak nak ingat moment kt madid. nakal gila kodd. eh jahat kodd. HAHA. its oke i learn from those stupid mistakes :(


macam baru semalam aje aku masuk SMKBM. mase datang ewww sekolah ni. Ape budak lelaki dy annoying ?. wakaka. eeww kenape meja die macam ni? eeww kenape kena sekolah ptang ni? HAHA
macam baru semalam aje rasenye berkawan dengan amni ,fatin syamira,suhana, siti syafikah,hafizah,fatin . ouh sumpah best jadik bebudak rite girls ? gadoh gadoh,pangkah pangkah ,gelak tak ingt dunia ,merayap rataII. sumpah bengong. HAHA


macam baru semalam aje rasenye pmr. belaja macam nak spm aje kan.
macam baru semalam aje amek result pmr. .. penanda nampaknye rabun ayam ye anak anak…b.haha
macam baru semalam aje masuk 4AG. wahh kelas ade stage gituu. jakun giler boleh ? korang best sangatt !
macam baru semalam aje first time tengok ..erm ,erm,xde ape laa . ^^ 



macam baru semalam aje buat cikgu bengang . tak siap homework bagai .i was mesmerized by ur beautiful eyes. oke yang ni geli. wakaka.
macam baru semalam aje tido dlam kelas addmath . buat taik mata tyme physics ..cekgu ajaa buat derk jee. sampai cekgu hadi  peril II" wakaka.
mase ni ktorang ketawa tahu tak? Bukan kureng ajar . tapi lawakk . ramai tergigit cili . HAHA. mahap cekgu.
macam baru semalam aje party kat PIZZA HUT . best sangat kan kan kan ?!.
macam baru semalam aje kita exam final year form 4. lepas ni dh form 5. ouh gosh gile cepat masa kan? macam bullet train.
macam baru semalam aje masuk form 5.semua takot en ? SPM wehh..
macam baru semalam aje kita buat choral speaking telajak umur wakil KUALA KANGSAR? best gile lah korang.
macam baru semalam aje kita exam mid year. tetiba aje dah trial.

macam baru semalam aje buat latihan banyak banyak. cekgu bagi paper gile bertimbun. tak cukup tangan nak buat. tapi berbual jugak dalam kelas.
macam baru semalam aje restu ilmu kan? nanges nanges. korang lah nanges aku tak. wakaka.*menangis sbnrnye
macam baru semalam aje mintak mahap dengan cekgu. esok buat dosa balik. wakaka. tak de lah cekgu ^__^
macam baru semalam aje first day exam. masuk dewan gila takodd.

sekarang dah tak ade lagi dah baju sekolah. tak payah iron pepagi buta lagi.
sekarang dah tak payah beli kasut sekolah. tak payah susah susah nak basuh semua itu.
sekarang dah tak payah kena sportcheck lagi. sorok sorok barang terlarang di tempat yang terlarang jugak. wakaka.
sekarang dah tak payah lagi kena sportcheck setiap kali nak masuk kelas. ' pin? kasut? stoken? sekap? kuku? ' sumpah annoyin gile pengawas. memang yang gila kuase kena kutuk aje dengan aku. HAHA.!

.
sekarang dah tak ade lagi kena beratur kat tapak perhimpunan yang panas tuh. such a relief ha? wakaka
sekarang dah tak ade lagi nak nyanyi nyanyi lagu negaraku lagu sekolah yang kengkadang aku lupa lirik dia..
sekarang dah tak ade lagi port luck

 sekarang dah tak dapat tengok bebudak kena sebat dengan en azmi. HAHA. kesian korang. jgn laa langar peraturan erk wawawa
sekarang dah tak ade lagi lepak lepak dgn kekawan

sumpah rindu semua tuh nanti weh..
oke move on oke.dah habis dah mase nak berpoya poya. lepas ni dah nak masuk matriks dah then nak masuk u then master pastuh phd. oke congrats DR WANI ! HAHA
aku ni berangan aje nak jadik doc pada hal bio ke laut hari tuh. tapi berangan tuh bagos kan sebenarnye?

even aku sedih tapi aku rasa sedikit kelegaan lah kan dah habis sekolah ni. sekarang aku dah tak payah baca buku lagi. tuh memang paling lega lah weh. tapi aku still kaitkan ape yang aku nampak dengan ape yang aku belaja taw. rasa macam nak buang aje ingatan aku ni.

TAPI .1 moment tak akan aku lupa . FLY berjemaah . terasa semalam fly ikut tepi dewan . kuar tepat pukul 12 . balik pukul 2 . terasa semalam je aku fly . HAHA .terasa semalam mas hampir jatuh longkang waktu nak fly . klo jatuh . mau pakguard kejar koet . hahaha

ade ke patut ade sowg pakcik tu tye ."budak sekolah mane ni ?"dgn bangga mashi jawab . "kami budak kolej islam . HAHAH . lawakkk ..

terasa semalam aku karaaoke dgn syeda dlm dorm sbb tertekan dengan karangan arab . .lepas tuu . karaoke macm org gile . pasang lagu kuat-kuat lagu MEMORI BERKASIH  nyanyian achik dan nana . syida jadi achik . aku jadi nana.last-last suare aku x masuk dgn suare nana..terpaska aku jadi achik . haha.

oke sekolah ku syurga ku. err yeke? separuh syurga separuh neraka lah. wakaka. time to say goodbye to u. jumpa sy next year oke. jangan lah rindu sy. sy tahu sy penyeri awak. sy tahu awak sayang sy kan kan kan? sy pn sayang awak sikit aje lah. mane boleh lelebih.




babai u olllsss. i'll miss u. kelas kita even kelas first tapi perangai memasing harghammm! HAHA. but still we're the best right? een kan kan kan? korang memang sporting gila gila. rindu seh nak buat bising dalam kelas ! tak salah kan aku nak cakap we're the best class ever ! :)


sekolah aku ade bendera .kau ade ? haha .

Tuesday, 17 July 2012

D I A

Heyp . ASSALAMUALAIKUM J
Senget . thanks bgi aku gshock . J comei koet . sumpah tak tipu . kite suke sangat jam tue . ade keychain lagi .like~  senget . kite minx map kalo buat salah . aku tak tau laa boleh ke tak 4 bulan x sembang nan koe senget . senget ., buat spm leklok . demi family .nnty da abis spm . jgn lupe mcg aku . klo umur aku pnjg aku mcg la koe . senget … aku akan pakai jam tu bile da abis sekolah . sbb . bile da abis sekolah koe mesty da blik ke pangkuan keluarga kan ? so . dengan kehadiran gshock tuu . mgkin rindu aku berkurng sikit . ye laa . klo boleh aku nak koe sentiasa ade dkt nan aku senget *gatal kan ayat aku .HAHA .tapi aku da pakai sehari tyme sekolah .sebb aku rindu sanagt dekt koe senget ,:* 

Senget .. aku syg koe ketat2..koe selalu ade waktu aku duka, suka ,waktu aku sehat mahupon aku sakitt.. thanks sebb koe sggup jdi telinga aku waktu aku adee masalah . senget , koe lain dari yang lain . J
Senget . aku byk buat hati koe terluka . aku kutok2 koe laa . aku jahat kan senget ? senget . thanks jugak sbb koe byk bgi aku sedar .koe byk ubah hidop aku . mngkin Allah hanta koe untuk tegor silap aku .


Senget . aku pon da simpan koe dlam memory hidop aku . takde sape boleh delete . senget . x sembg selama 4 bulan tak bererti kite putus jdi sahabaat kan ?
Senget . aku x boleh nak luahkan semua dkt sini . sbb blew aku taip kan .aku mesti rasa nak nangis.kenangan yang lalu mesti muncul . kenapa SPM jadi penghalang ?
Senget .doakan aku berjaya taw. Aku tingin nak jejak kan kaki aku dkt bumi anbia . nnty aku nak keje tinggi2. Nak jadi peguam J doctor pon boleh . aku nk kumpul duit bayk2 .aku nak belnja koe pizza . Kenny rodger pown boleh . koe sebut je nk ape . hehe .senget ..belaja leklok tau . ikut jejak kakak koe . koe pon boleh jadi mcm kakak koe . belaja dkt oversea . J

Senget .kiteee sayanngg senget sangat2 .<3 kbyee senget . syangg senget ,J

saje gewdik pangil koe senget . heeeeeee J

Senget . L xde sape leh gnti tempat koe . sejak aku tak sembg nan koe . aku rase jiwe aku kosong sagt . aku da x mcm duluu .semua org ckp aku da lain .aku x nak bergaul dgn org . asyik menyendiri . teringat dkt koe senget . aku ade masalh pown aku diam je .aku dah takde koe tuk jadikan telinga kepada masalh aku .senget .kau tggu erk msg dari aku .e2 pon klo Allah izinkan aku bernafas lagi . kalo ade jodoh kite jumpe lagi .bubye senget ,


Kite sayang senget ketat2 .<3 (M.H.H)

persahabatan yang sejati akan membawa kerinduan yang abadi .

A sayang B,C sayang D , E sayang F , G sayang H ,
tapi I tak sayang J . I sayang U <3



Sincerely .
Puteri Nurul Syazwani 

Thursday, 28 June 2012

B U K A N K A W A N


awak bukan kawan..



Sesungguhnya mukmin itu bersaudara." (al-Hujuraat: 10)
 "Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)." (Al-Hujuraat: 49)
 

 
*muamalat = hubungan

KENALAN ni ibarat "friends" dalam facebook.. kenal nama, tegur xpernah, jumpe punsekali dua je..
tp mereka juga boleh "menyumbang" dosa & pahala kita.. contoh mudah.. 

 

 


KAWAN & TEMAN.. mereka ni org yg slalu bersama kite.. but stage berbeza..

 


Teman yang paling baik adalah apabila kite melihat wajahnya, kite akan teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat akan KEMATIAN

*i know it sounds scary... but... take your time to think about it ^_^

 

*viewers : pebende plak taaruf , tafahum & takaful ???? =.="
  • taaruf (kenal) : die kenal kita, tahu kat mana kita tinggal,  nama awek kita, tahu kita suke merepek dan sebagainya (pada tahap ni, kita kenal secara surface je)
  • tafahum (faham) : die tahu ape yg kita suka, ape yg kita xsuka, tahu bile kita tiba-tiba akan emo (fokus kpd wanita :P), sedih dan lain-lain.
  • takaful (bantu) : org yg dapat tolong kita selepas tafahum kita (ramai yang xlepas stage nie) mereka mungkin faham kita, tapi xsanggup menolong kita berubah.. (cth mudah perbezaan org yg menolong kita, dan org yg xmenolong kita ade kat gambar bawah)
dia faham kita xsuka basuh baju.. tp apa tindakan?


 
Daripada Nu'man bin Basyir r.a. Rasulullah s.a.w bersabda:  
"Kemesraan, kasih sayang, dan saling berbelas kasihan antara orang Mukmin diibaratkan seperti satu jasad, apabila satu anggota mengadu kesakitan seluruh jasad akan turut merasa sakit hingga berjaga malam serta merasa panas dan gusar(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Daripada Abu Hurairah r.a. Rasulullah s.a.w bersabda: 
"Sesiapa yang menyenangkan orang yang susah ALLAH akanmenyenangkannya di dunia dan di akhirat. Sesiapa yang menutup keburukan seorang Muslim, ALLAH akan menutup keburukannya di dunia dan di akhirat. Dan ALLAH akan menolong seorang hamba selagi mana iaberusaha untuk menolong saudaranya." (Riwayat Muslim)


 


"Bersahabat dengan orang yang soleh dan dengan orang yang jahat persis seperti berkawan dengan pengedar minyak wangi dan tukang besi (yang menghembus bara api). Pengedar minyak wangi sama ada ia memberi anda sebahagian atau anda membeli bau-bauan daripadanya atau sekurang-kurangnya anda mendapat juga baunya. Manakala tukang besi pula samada iamenyebabkan baju anda terbakar atau anda mendapat bau yang hapak."(Riwayat Abu Daud)

setiap orang ade kebaikan dan keburukan.. tp ia bergantung pada kita.. 
kita xboleh mengharap orang berubah kalau kita sendiri liat nk brubah.. 
so kene ubah diri dahulu mengikut keadaan.. "takaful selepas tafahum" cari kawan banyak-banyak! 
amik berat antara satu sama lain tukar yg negatif jadi positif.. husnu dzon


teme cuba sampaikan dalam bentuk illustrasi.. klik sini untuk tengok illustrasi tu dan cuba faham ^_^ 

 

BUT

 


 Wallahualam~~~

Sunday, 3 June 2012

K E N A N G A N


Assalamualaikum .da lame x update belog . kesian kan belog ni .mesty dy alone. Hhahha . for ever aalone macm tuan dy </3 HAHA sbenarnye . nak cerita sikit , ,



Alkisah dy mcm ni ~..ari tu ,wani duk sms dgn kawan wani . merangkap bekas pelajar madrasah jugk la .,ntah mcm mane boleh mengelamun .  bukan mengelamun sebenarnye . tapi . teringat dkt  someone . sbb kawan wani ni . dy  telah sebut satu perkataan yang menyebabkan wani teringat dekat mereka .kawan wani ni sebut perkataan UKHTI . nak tahu ke siape ? ni la nak ceritaa ni .



Teringat kenangan f3 dkt  idrisiah ,.Dulu , wani  suke kawan dgn senior . batch 93 .  especially ut azie .dan ut dari bilik wani sendiri . bilik UK . HAHA . suke beno melepak dgn dowg . hee ~ teringat dakt ut eika . ut jannah . ut nasuha , ut azie . ut huda . ut keme . ut munirah . dll .



Kalau dpt ‘bergosip’ tak ingt dunia . HAHA . sumpah  lawak la kalaau ingt balik . herm ~ klo dpt mengutuk . gelak , tak ingt dunia. HAHAH , tapi e2 semua kenangan la. Dowg semua baik2 belaka .   pandai , semua ade . buat baik same2 . buat  jahat pon same2 . AHAH . 


teringat kacau budak aspura dgn ut azie . maklum la . time tu tak tahu buat ape. X bole tido la konon . then pergi dkt luar bilik UK . main lampu . kacau budak seberang  yang belom tido . yang tak tahan tu . siap amik selimut . jadi pocong . dpn bilik UKay . ahah 



Paling ‘baik’ la kn .time mandi . HAHA . suke hati je nak mandi pukul bape . haha. Maklum la. E2 kan sekolah atok wani . haha . sll mandi tgh mlam .sbb time petang bilik air sell penuh . klo x penuh pon xde air . HAHHA. So ape lagi . sebenarnye tak bole mndi malam . hHAH . klo ut sakinah tahu .gegar aspuri . nk mandi pon .cedok air  pelahan je. Xnak kasi dengar . HAHA .klao dengar bunyi air mau kene kejar satuw aspuri . HAHA . 



terinagt perkara yang memalukan . dulu suka stay up . study la konon . tpi akhir nye hanyut di telan katil . HAHA . gila ! study gmba dafi mesti ade tepi . sbnarnye disebalik gmba dafi tu ade kalendar .HAHA . tapi x larat la .nak tgok mende same . naseb ade muke budak comei . HAHA .mesti la nk tgok kan ? perkaraa ni sngt memalukan . haha



Pernah amie terase dgn wani . sbb x layan dy . asyik dgn ut2 je . haahah . sori syahmi . x berniat nk buat koe terguris . hee ~ Sebenar nye mcm2 lagi . 


tapi e2 laa . mase mencemburui wani sbb wani ni comei sangt .:P hAHAH . perasan kejap . takpe la kan . ni belog  sendiri . tak kisah la nk perasan ke ape ke .kan ? HAHA                                                             






heyhey . ut azie dgn ut eika ni comei org nye . HAHAH .ut
,put tak sangke ut  wish bufday put . put simpan lagi mcg ut bagi tu . maklum la . mcg dari MESIR . xkan seng2 nak buang kan . HAHA .bukn slalu kite mcg .kalau dpt sembg dlm tepon mesti lame kan . e2 sebelum ut pergi MESIR . bole la 
.put adew tye mama put ,. nk gayot dgn ut kejap je . sbb rindu . tapi mama bagi je . even tepon luar negara sekli pon . tapi put tak thu bile mase yng sesuai nk call . hee ~ xnak gngu mase ut study .  ut , doakan put erk SPM ni . nak jugak nek flight ,belaja dkt bumi anbia . put nak tunai kan semua janji put dkt arwah opah . dy pernah suruh put belaja rajin2 . dan kalau sempat dy sendiri nak hanta put ke sana . maklum la .cucu yang paling rapat dgn dy .<3 aape pon bole  tapi . ajal tidak kire umur . mase . opah pergi dulu .hancur hati ni berkeping2 . semoga opah bahagia di sana . dan berada dlm golongan orang yang beriman . ALFATIHAH .                






memori daun pisang . :)




 







sincerely ,
puteri nurul syazwani .

 

Wednesday, 15 February 2012

K A M U

Bilee nak okaii nii..asyik gaduh jee…x jemuu kee ? nak jugak sembang-2 ..gelak-2 dengan kau..asyik-2 akuu jee kene pangkah…asyik-2 akuu pangkah kau jee…akuu habis kan tpop tuk pangkah kau..





pape pon…kau kawan baik akuu sampaii matii…:’(
Sedih laa pulakk…bile x msg..ye laaa..xdee sapee tuk kite pngkah..klo msg kawan-2 yang lain pon..manee same….banyak sangt perbezaan..ye laaa…lain org lain caree…bak peptah melayuu…rambut same itam..tpi hati lain-2 <3


Dlm pangkah-2 ponn..bolehh gelak…kelakr…actually maluu nk tuliss pasal mendee nii..tapii rinduu keadaan mcm-2 duluu…:D hekhek..da laaa...xnk ckp daaa..fullstop.=p..



awak..saya minx maap kalo adee buat salah..tapii mmg caree kite bergurau mcm tuu kan ? awakk..belajaa elok2 tau..:)) ingt mak ayah erk ,,jgn tahuu nk bergosip jee ! haha...

#sayang kau ketat2 kawan :*


kata atuk , kawan ibarat maggi .
makanan rutin time susah .
kata mak , kawan macam biskut .
kejap ada kejap xada .
kata abah , kawankawan tak ubah macam astro .
macammacam ada .
tapi , kata saya , x kisahlah kawan tu mcam mana pun .
mcam maggi ke , biskut ke , 
for me , dia tetap kawan saya .
tahu x sebab apa ?
sebab , sekali saya berkwan dengan dia . 

selamanya dia tetap kawan saya :)

Monday, 13 February 2012

B O S A N

Dalam dunia ini kita tidak punya sesiapa.....
Kecuali diri sendiri,keluarga tetapi dalam kita bersendirian, kita beruntung kerana mempunyai seorang sahabat yang memahami kita. 

Sebagaimana kita mengharapakan keiklasan dan kejujuran 
Seorang sahabat, begitulah juga dia.
Tetapi kita sering terlupa akan hal itu. Cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita. 

Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya. 
Kita tidak memberi dia peluang untuk menerangkan keadaannya. 
Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri. 

Kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti kerana kita juga ada janji yang tidak ditepati.
Kita beri beribu alasan memaksa dia terima alasan kita. Waktu itu, terfikirkah kita perasaannya..? Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa.. tetapi kita sering terlupa. Untungnya mempunyai seorang sahabat yang sentiasa memahami. Yang selalu berada di sisi pada waktu kita memerlukannya. Dia mendengar luahan perasaan kita,segala rasa kecewa dan ketakutan.

Harapan dan impian juga kita luahkan. Dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah. Selalunya kita terlalu asyik menceritakan tentang diri kita hingga kadang-kadang kita terlupa sahabat kita juga ada cerita yang ingin dikongsi bersama kita.

Pernahkah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya, rasa takutnya? Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita. Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya? Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya sepertimana dia meniup semangat setiap kali kita rasa kecewa dan menyerah kalah? 

Dapatkah kita yakinkan dia yg kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah? Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia bersandar harapan?
Sesekali jadilah sahabat yg mendengar dari yang hanya bercerita..... 
Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan sahabat
Kerana dia juga seorang manusia
Dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang, sedih dan kecewa. 
Dia juga ada kelemahan dan memerlukan seorang sahabat.....

Sebagai kekuatan.....
Jadilah kita sahabatnya itu. 
Kita selalu melihat dia ketawa, tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan. Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan.....Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu kekalutan.....Kita tidak tahu. 

Tetapi..... jika kita cuba jadi sahabat sepertinya, mungkin kita akan tahu.....

RENUNGILAH... 
HARGAILAH SEBUAH PERSAHABATAN KERANA DI SEBALIKNYA TERSIMPUL SEGALA-GALANYA.....

#saya sayang ketat-ketat sahabat sayaaa..tiadaa istilah sayang "longgar" untuk yng mengenali dirikuuu..
:D
 

Saturday, 14 January 2012

:D

Suatu hari seorang penceramah terkenal membuka seminarnya dengan cara yang unik. Sambil memegang wang RM100, dia bertanya kepada hadirin :

“Siapa yang nak duit ini?”. Kelihatan ramai penonton angkat tangan menunjukkan ramai yang minat. 

“Saya akan berikan ini kepada salah seorang dari anda , tapi sebelumnya perkenankanlah saya buat ni dulu.”
Dia berdiri mendekati hadirin . Wang itu diramas-ramas dengan tangannya sehingga renyuk. Lalu bertanya lagi : 
“Siapa yang masih mahu duit ini?” Jumlah tangan yang mengangkat tak berkurang.
“Baiklah,” jawabnya, 
“Apa jadinya bila saya melakukan ini?”
Ujarnya sambil menjatuhkan wang itu ke lantai & melenyek-lenyekkan dgn kasutnya. Meski masih utuh, kini wang itu jadi amat kotor,lusuh dan amat renyuk.
 “OK, sekarang masih ada yang berminat?”. Tangan-tangan yang angkat ke atas masih tetap banyak.

Hadirin sekalian, Anda baru saja menghadapi sebuah pelajaran penting. Apapun yang terjadi dengan wang ini, anda masih berminat kerana apa yang saya lakukan tidak akan mengurangi nilainya.
Biarpun renyuk,lusuh dan kotor, wang ini tetap bernilai RM100 juga..
Dalam kehidupan ini, kita pernah beberapa kali terjatuh, terkoyak, dan dipenuhi kotoran akibat keputusan yang kita buat & situasi yang menerpa kita dalam sesuatu keadaan dahulu.

Dalam keadaan seperti itu, kita merasa tak berharga, tak bererti.
Padahal apapun yang telah & akan terjadi, anda tidak pernah akan kehilangan nilai di mata mereka yang mencintai anda, lebih-lebih lagi di mata Tuhan.

Jadi walau bagaimana kotor pun anda, kita masih mempunyai nilai yang tersendiri. Sayangilah diri anda, bertaubat jika membuat dosa, terus berusaha jika gagal kerana diri kita sebenarnya amat berharga.

Dan jangan terlupa kita adalah makhluk Allah yang di pandang sama, hanya iman dan takwa yang membezakan kita.
sincerely
puteri nurul syazwani
                                                                                         
 

Friday, 13 January 2012

B O O M !!

PUKUL 06.15 BERTARIKH 12.01.2012

on the way nk balik rumah..tetibaaa...pitttt !! booommm !! excident....huh`...sedar-2 moto hancur...gshock !! OMG !! hancur...kalkolatur...?? pelanting jauh...beg sekolah..?? mak aiii koyak abisss.....cek baju sekolah...oppss!! seksi laa pulak...kain koyak...teruk bhai...

Bukan kain sebenar..kain sebenar daa hancur.:(





tetibaa rase  sakit..?? oo,,,tangan akuu,,injured teruk laa jugak...kebass sebelah badan..belah kiri ...naseb x belah kanan !.naseb baik..Kanan bolehh menulis ...alhamdulilah....

tak tau nk salah kan sape...bendee nk jadii..jadilah ! da kehendak Ilahi mendee tuu nk berlaku..;(
cerita dy macm nii...


ade 3 org budak sekolah rendah main tepi jalan.....dorg main lintas-lintas jalan raya...hesh~budak-2 ni..tau x ni jalan besarr...lori kereta banyak...wak2 tu..kawan dy seramai 2 org berjaya melintas jalan dengan penuh gaya..siap up basikal lagi...tinggal la budak ni sorg jee dkt seberang...budak ni..dy main-2 tepi jalan...up basikal laa...lepas tuu dy buat gaya basikal mcm ular kene palu tuu..gaye mcm x nk join kawan-2 dy yng main menyeberang tuu....


mak akuu pon..hoon laa budak tuu...bilee hoon..dan-dan dy seberang jalan..naseb mak akuu sempat brek.klo x sempat aku rasee...patah tulang belulang kami nii...kirenyee da dekt sangt baru budak tuu menyeberang..menyeberang mengejut..apee lagi..boommm !!..akuu bukak mata...aku sedar da adee atas jalan...first bende aku cari..akuu cari mak akuu...mama..??,,lepas tuu..mama akuu ckp..anii bangun cepat..boleh bangun x ni...lepas tuu akuu berusaha tuk bangun walaupun akuu rase badan ni kene tindih dgn batu...LC ? perhgg !! jauh gilerr pelanting...hendaa moto bengkok..lampuu pecah...helmet aku hilang terus...sapee ponn x jumpee..sian LC kan.?..ayah akuu da hantaa hospital da pon Lc..gud bye LC..akuu sentiasa merindui mu di sini..





akuu teruss nampk barang-barang sekolah akuu..kalkolator,g-shock,beg ,buku,kotak pensil...semua da terburai terkeluar dari beg..beg akuu koyak..haha..gshock akuu !! OMG..my lovely things koet..putus tali jam..:(
tapi klo betui balik boleh pakai balik kan ? bateri dy elok jee..hehhee..



*buku..bajuu sekolah..beg..berlumuran darah 


*beg sandang x teruk manee pon ..juz putus jee..
ni sebahagian yang mninglkan kesan xcident...adee byk lagii..


.budak tadi..kepala dy berdarah..sebb terhumban atas jalan...sian..naseb 1 jahitan dkt kepala dy..dyorg yng nmpk kejadian tuu...marah giler dkt budak tuu..mmg salah dy pon..tapi x boleh nk salahkan sape-2 bile da jadi macm ni..



call ambulans..perghh ..lambt bhai..Allah e2 mmg maha mengatur kan ? tetiba ayah akuu lalu dkt tempt kejadian naik kereta..ayah akuu berhenti dan terus bawak aku dgn budak tuu pergi hospital..sian ayah akuu....msty dy sedih moto lc dy teruk..;(..akuu pon sedih..mcm manee nk pergi sekolah..nseb adee moto kriss tuu...;v.





dkt hospitl..kite org berpecah..budak tuu pergi jahit kepala..akuu teruss  cuci luke..lepas cuci..kene cucuk..cucuk ATT..nk elak kene kancing gigi..huhhu..lepas cucuk..dalm setengah jam..akuu pergi xray tangan..takut adee cedera dalm..tapi..tagn akuu mmg truk laa....kulit terkoyak giler besar,,dkt siku pulak injured dy...aky x tau nk ckp macm manee..rase tyme tuu kudung sekejap..tangan x bole gerak walaupun sikit..





naseb baik mak akuu x ape-aape..dy juz luke kecil je..koyak pon x parah macm akuu...mama..ani syukur sangat mama xde pape..ani x nk mama sakit macam ani..bia ani je lukee...ani seronok sngt bile tangan ani luka dan mama xde ape yang luke..ani xnak mama sakit macam anii..:'(



lepas xray...alhamdulilah x de ape yang retak atau pon patah...akuu dibenarkan pulang..tapi seandainya tangan akuu yang lukee nii sakit saraf kene datg hospital balik..mungkin ade yang x kene...budak tadi pon da okai...1 jahitan di tgn 1 jahitan di kepala....budak tuu pon xde laa pihak hospital tahan ..sbb...kriteria tuk ditahan xdee lagii dkt budak tuu...





seandai nyee budak tuu muntah..pening..baru kene tahan dan xray kepala..tapi alhamdulilah dy xde ape-2 pon..:)tymee dekt hospital..glemer gilerr akuu...semuaa pesakit yang adee dkt situu tye aku..sekolah mane..xcident kee.?? xlarat nk jawab...pas2...semuaa takut dgn lukee akuu ..:'(


macam nii laa luka akuu..tapii ni bukn gmbaa akuu erk
ni search dkt googlee...
tak kan laa akuu x pakai bajuu macm dy nii...ni lelaki,,
tapi lukee akuu mmg sebijik mcm nii


dpt mc dari doktor..3 hari je...sekarang lukee akuu x kering pon lagii...sedih wokk...mcm x cayee jee akuu alami mndee ngeri nii..dulu selalu hampir-hmpir nk excident..tpi skrg betui-betui pulak..ni kali ke2 eksident,,,kali pertama juz jatuh jee...xdee apee lukee pon..kali ke2 nii paling teruk laa..



akuu pon kene rest bayk-byk..takut lenguh dy effect lagi teruk sbb hentakan yang kuat dkt jalan..lepas tuu teringt yng akuu ade msg dgn sorg kawan akuu nii pasal xcident...takdir kan..?? baruu ckp semlm ari nii daa kene...naseb aku x arwah lagi..klo x ..xdee laa koee pangkah and gduh dgn akuu daa..;D..koe kene cari penganti laa klo nk gduh bagai..hahaha..:D

 * comei kan kucing ni gaduhh..mcm kitee kan !!..
hekhekhekh..;)
tapii..kloo gduhh dgn org tuu..xdee mcm nii..lagi dahsyat !




okai laa..nk rehat..hw pon baynk..aiyaa`saba je laa...pesana sikit tuk korang semuaa :

korang...akuu nk ckp..jangn main tepi jalan..bahayee..!!..klo yng bawak kenderaan atas jalan tuu..mesti ade lesen...lesen nii byk benefit...klo x de lesen jgn gatai-2 bawak...ajal maut tangan tuhan..dia daa aturr semua nyee tuk kite..mungkin Allah masih sayang kan akuu..budak tuu..mak aku..dan Dia bagi peluang tuk kami melihat dunia ni lagii..dan teruss bersujud kepadaNya,,Thanks ya Allah
terima kasih kepada yang datang melawat kami anak-beranak dan care dkt kami..;D..ILYSMFD,:<3..aku nk mintak maaf dkt korang yang mengenali aku..maaf sangat-sngt tau..klo ade sakit kan hati korg ape semua.sayang korang semuaaa sampai mati..promise ! :( 
sincerely,
puteri nurul syawani